Historien

Så började det

Matadi Support Group bildades på Södra Vätterbygdens Folkhögsskola den 24 augusti 2007. Vi som bildade gruppen var en del av den klass som gick på SVF 1961 – 1963. Samuel Nkailu från Kongo var också då elev på skolan. Under augusti 2007 besökte Samuel åter Sverige efter 44 år. 1963 reste han alltså tillbaks till Kongo efter två års studier i Sverige och har arbetat allt sedan dess i Bas-Kongo provinsen med ungdomsarbete.

När Samuel berättade för oss om de behov och utmaningar han står inför i sitt arbete, kom frågan upp: kan vi stötta Samuel i hans arbete? Från början var syftet med gruppen att stödja byggandet av Ungdomens Hus i Matadi, som Samuel höll på att förverkliga. 2010 den 9 oktober invigdes huset. Vi var tio svenskar som deltog i invigningen. Vi hade bidragit med 114 000:- SEK.

Fortsättningen

Vi har beslutat att vårt forsatta engagemang i Kongo ska bestå i att arbeta med människor som har en affärsidé. Att få dem att starta företag. Vi ger dem utbildning och ett företagslån och fullföljer sedan arbetet med uppföljning.