Morgonbön hos Apg 29

Tittar på Daniels vedspisprototyper

Tittar på Daniels vedspisprototyper

Dagen började med en promenad till Gunnel Jönssons solcellsladdare för att få min dator att fungera, där den fick stå tills den var fulladdad. Frukost i vanlig ordning 07.30 med te – kaffe och baguette. Vi deltog sedan i Apg:s morgonbön. Den inleddes med en kör på svenska, ”Jag kommer som jag är, har ingenting att dölja”, kort betraktelse av en ledare från Kongo, tolkad av Bertil Åhman och så en kör på franska. Därpå ställer sig ungdomarna i två led vända mot varandra, tar varandra i händerna och ber en bön för varandra. Ett gott sätt att börja dagen.

När bönen var avslutad fick vi en stund att berätta om MSG, hur vi startade med Samuel i Matadi och hans ungdomens hus, hur vi utbildar entreprenörer, 40 personer har gått utbildning, 30 är igång, fem utbildare står på tur att få sin träning, varav två från Brazzaville. Våra tre verktyg: Utbildning, startlån och uppföljning. Våra tre principer: Öppenhet, insyn och resultat. Vi har 30 punkter där vi deklarerar våra idéer och erfarenheter: Det finna inga genvägar till framgång, det är bara hårt arbete som gäller. Det är bara kongolesen som kan lyfta sig själv och sitt land. Missionärerna tillsammans med kongoleserna har ordnat utbildning, hälsovård och byggt kyrka, till allt detta behövs materiella resurser till underhåll och utveckling. Vi tror att entreprenörer i Kongo med sitt företagande och sin förmåga kan skapa resurser på ett långsiktigt, uthålligt och hållbart sätt.

Christoffer har tillsammans med 50 barn och ungdomar byggt en dojo som är en träningsplan för judo 10×10 m. Först ett par cm sågspån, sedan ett täcke av palmblad och på det 15 cm agnar. Slutligen täcks allt med en duk som han köpt av några sömmerskor. Sågspånet och agnarna lastade de på en stor vagn, det blev fyra lass och vagnen drog de för hand ungefär en kilometer. I morgon kl 16 drar träningen igång.

Kl 10 var vi hos verkstadsägaren Daniel Bimpe med fru Annie. Hon har gått vår entreprenadutbildning och hon redovisade deras projekt. De odlar majs och maniok och vill utveckla det. De håller också på att bygga en lokal för förädling. Daniel bygger själv sina maskiner. En duktig innovatör. Vi pratade också vedspisar och han visade några prototyper som han gjort.

Kl 13 bjöd Gunnel Jönsson oss på middag i sitt hus. Det blev vegetariska köttbullar, ris och maniok. Till dessert bananer. Trevlig bjudning med god gemenskap och välsmakande mat.

Vi hade några individuella samtal på eftermiddagen och medan vi höll på med det kom det fyra ungdomar från Apg 29. De ville veta mer om MSG och en tjej som hade en ekonomisk utbildning ville arbeta för oss i Kinshasa. Intressant att möta detta intresse från ungdom och något att bygga vidare på.