Gudstjänst i Baobab

Dagen började i vanlig ordning med frukost, idag söndag en halvtimme senare, då blev kl 08.00. Sedan till Yapecos kontor och skickade dagboken för att datera upp er läsare och läsa och skicka mail. Halv tio bar det av till kyrkan. Idag började gudstjänsten kl 10. Gudstjänstordningen bestod av 23 punkter, ordning och reda. Punkten 10 var presentation. Bernt och Julienne och jag gick fram och Yapeco höll en lång utläggning om oss och våra entreprenadprojekt och fick församlingen att säga ”Välkomna”. Kongoleserna har verkligen lätt för att lägga ut texten. Jag hälsade från Hökerum och berättade hur kallt det är i Sverige och hur mycket snö vi har. Hörde senare att det var milt i Sverige, men det visste jag inte på förmiddan. Det går ju inte på 750 mils avstånd och i 30 gr värme att kunna förutse ett så hastigt väderomslag i Sverige. Jag hade också hela församlingen att säga ”Hökerum”.

Punkten 14 var Bernts. Har var dagens predikant med Julienne som översättare till kikongo. Han berättade hur Sverige kom ur fattigdomen och blev ett välfärdsland och vilken roll väckelsen på 1800-talet spelade, hur demokratin fick riktigt fäste bland vanliga människor. Det är de vanliga människorna i en demokrati som gör skillnad när rättigheterna används, när man arbetar och tar ansvar för sin familj och varandra. Bernts budskap gick hem och med Juliennes förstärkning blev det ytterligare ett lyft. Ett antal gånger under predikan biföll församlingen med ”amen” eller ”halleluja” de hade fler ljudliga bifall men eftersom jag inte kan stava till dem så får vi lämna dem därhän. Några döda punkter i den tre timmar långa Gudstjänsten fanns inte i sinnevärlden. Alla svenskar borde vara med på en gudstjänst i Kongo, vilken stämning, atmosfär, glädje och engagemang. Bernt fick en lång applåd och en del visslingar.  Efteråt sa Yapeco – Bernt is the best evangelist.

Ska vi i Sverige uppleva något liknande glädje och engagemang får det nog vara på hemmaplan när Elfsborg lägger in segermålet och vinner guld i allsvenskan.

Det är mycket bön och efter predikan så bad man för budskapet. Så var det dags för offergången. Man nästan dansar fram särskilt kvinnorna de rör sig i takt till trummorna som är ett viktigt instrument tillsammans med alla taktinstrument bildar det en härlig rytm. Kvinnorna är dessutom vackert klädda. Idag användes inte orgeln. Damas var försångare. Offergången började med att ett femtontal personer gick fram och Damas bad för dem och tog samtliga i hand. Det var de som bestämt sig för att ge tionde av sin lön till kyrkan. Ett tiotal kollektörer stod vid ett bord framme i kyrkan, var och en hade sin korg. Varje medlem tillhör en grupp och lägger sin kollekt i sin korg. Vår korg var vit men det var många svarta som la i den också annars hade det blivit pinsamt lite i den, vi var ju bar två vitingar bland 300 – 400 svarta.

Sedan var det nattvard. Damas kom till oss och gav oss nattvarden först, sedan var det två par nattvardstjänare som tjänade församlingen. De var vitklädda. Det var gående nattvard. Efteråt hade vi ett litet möte i Globala Gruppen och Damas undertecknade vårt avtal om vän relationen Baobab – Blidsberg – Hökerum. Jag tar med det hem för undertecknande.

Efter gudstjänsten var vi bjudna på middag hos Damas och hans fru. Det var nog den Globala Gruppen som stod för maten, de var också med. Den bestod av kyckling, ris, maniok och bönor. Det var en smaklig måltid. På det skjutsade Yapeco hem oss och vi tog en ordentlig siesta. Idag har det varit en varm dag. Vi har 30 grader på vårt rum – kontor just nu kl 21.30 söndagskväll. Idag är den varmaste dagen hittills av vår vistelse här.

Den här dagen firas till minne Lumumba som blev mördad på 60-talet och i morgon måndag är det helgdag här till minne av Kabila som också blev mördad.

2 svar på ”Gudstjänst i Baobab

  1. Vi hade också en fin gudstjänst i går och Hedvig och Anders bad om en särskild hälsning till er. De var angelägna att hälsningen skulle komma fram. Ha det bra i värmen. Här är också varmt för årstiden men lite småruggigt för det är så fuktigt och +3 gr. Snön rasar från taken och kvar efter vägkanterna är bara högar med mycket smutsig snö. Här är inte alls lika vackert som i Kongo för närvarande, tror jag.
    Välkomna hem!

Kommentarer inaktiverade.