Första mötet

One of the trainers

Idag är första dagen vi har vatten i duschsilen och det går t o m att få varmvatten. En lyx som vi inte är precis vana vid här. Därutöver har vi en väl fungerande luftkonditionering och bredband som tycks fungera nu.

Vi hade föresatts oss att vi skulle vara igång med utbildningen idag kl 08,00 men vi måste erkänna att vi gick bet. 09.15 var vi igång. Men vi gjorde klar för våra vänner att i fortsättningen håller vi tiden. En del hade ursäkter, de kom långväga ifrån och hade rest hit idag. Men hade vi satt tiden till nio hade vi inte kommit igång innan tio. Det blev tolv utbildare och vi får ytterligare två i morgon, fyra damer och åtta herrar.

Efter en presentation gick vi igenom de två första kapitlen. Det första handlar om den plats de är ifrån och där de ska arbeta som utbildare. Vi försökte analysera vad det finns för resurser både naturresurser och mänskliga resurser. Hur ska de använda naturresurserna, förädla dem, ge dem mervärde som kan tilltala marknaden, och går att förvandla till pengar. De flesta är från landsbygden och det handlade mycket om odlingar men också skog. För de som är från Brazzaville och Point Noire gäller andra förutsättningar. Det kan handla om olika typer av service- och handelsföretag, t ex affärer, restauranger, frisörer, bilverkstäder och liknande, skriv- och bokföringsbyrå. Som hemläxa fick de med sig ett formulär där de ska redovisa möjligheter och svårigheter i deras verksamhetsområde.

Det andra kapitlet handlar om utbildaren. Denne måste vara en person att lita på, alltid hålla sig till sanningen, vara en förebild, vara lärare och göra saker och ting förståliga, ge människor inspiration, mod och själförtroende, att använda både morot och piska. Det gäller att ta tillvara på de mänskliga resurserna, att får människor att upptäcka möjligheterna, att samarbeta och arbeta mot ett mål, och mycket mera. Utbildarna är nyckelpersoner. Vi gick igenom ett 40 tal värdeord. De fick var och en välja ut, som de tyckte de viktigare fem, skriva ner sin tolkning och vad de betyder för dem. I morgon fortsätter vi med en verbal framställning av samma ord.

Gruppen gick igång ordentligt tidvis och ibland svårt få dem att tala en och en. De verkar engagerade och verkar veta vad de ger sig in i. Roy vår tolk hade det svettigt ibland mestadels simultantolkar han sina landsmän, enda sättet att tolka, det är svårt att få stopp på en kongoles när denne tänder.

1 svar på ”Första mötet

  1. Det är så roligt att följa er och vi kan riktigt sätta oss in i hur det är på era kurser. Hälsa till Myriam och ev övriga som känner oss. Sedan hoppas jag
    (I-M) att ni får nåden att se de övervägande positiva mänskliga värden o karaktärer våra kongolesiska bröder o systrar har än bara förseningar…
    Gud med er och era kongolesiska landsmän

Kommentarer inaktiverade.