Värmen stiger

Entrance of the CEC church we visited

Vår andra söndag åkte vi för första gången med vår chaufför Augustin i Toyotan som tillhör missions­föreståndaren. Vi åkte till kyrkan och det var inte lätt komma fram. Marknad på båda sidor av vägen och mycket folk ute. Till sist kom vi in på mycket smala gropiga gränder mellan husen och var framme kl 10.

Antagligen hade tjänsten börjat innan. Predikan var på gång. Generatorn brummade utanför och orkade inte tillföra till­räckligt med ström för högtalarna. De gav upp. Talaren gick ner från estraden, men vi som satt långt bak hörde inte något. I slutet fick Yapeco, Augustin och vi komma fram för särskild välkomsthäls­ning. Trevligt!

Vi hälsade på flera personer efteråt bl.a. en man som gett Yngve husrum en gång Yngve var sjuk. Nu hyr Yapecos son Stig rum hos mannen och får köra hans bil.
Vi hälsade på Yapecos syster med familj. Hellen talar engelska. Vidare kom två äldre damer fram. De var tillsammans med sju andra kongoleser hos oss på middag mars 2011.

Skönt komma in till ett rum med fläkt. Vi tror det är fyrtio grader varmt nu.
Snart kom en ung man Horly Tsasa Nkayilu och sökte Yngve. Horly är barnbarn till Samuel Nkailu. Horly basar för ett försäkringsbolag i Kinshasa som heter Papa Social. Bolaget erbjuder sina 15000 försäkringstagare fri sjukvård. Papa Social tar in sina premier genom teleoperatören Orange. Om pappan eller mamman köper telefontjänster för minst 5 USD i månaden är hela familjen försäkrad. Begränsningen är fem familjemedlemmar, alltså två föräldrar och tre barn. 15 % av teleavgiften går till Papa Social.  Han söker kon­takter i europeiska länder. Horly hade med sig en engelsktalande tolk.

Kl 15 var chauffören Augustin och vi på vår vanliga restaurang mycket nära Nzo Binati. Vi vill känna oss säkra på att tåla maten och äter än så länge pommes frites. Då får vi också i oss salt. När vi väntade på maten tränade Yngve räkneorden och fick godkänt av Augustin, Han kan nu räkna till tio på franska likaså tränade jag veckodagarna.

Yapeco missade vår gemensamma måltid för en fotbollsmatch, men i eftermiddag kom Yapeco ihåg att jag gärna vill ha bananer på smörgåsen. På plastkassen är bild på Obama med texten ”USA:s första svarta president”. Det är regnperiod och i eftermiddag har vi varit med om ett kolossalt åskväder.

Nu vilar vi och ser vi fram emot en ny vecka.

2 svar på ”Värmen stiger

  1. Trevligt att läsa om er söndag i KInshasa. Vad hette församlingen ni var i ? Önskar er en god vecka med Guds ledning och välsignelse.

  2. Nu sitter vi här hemma i kvällningen, efter att ha varit i Fristad kyrka och lyssnat på en fantastisk konsert med kyrkokören och Occapella: Duke Ellingtons “Sacred Consert”. Roligt att läsa om er söndag! Var det i Bandaloungou?? som ni medverkade i gtj’en? Igår var vi med på Bikons årsmöte, som hölls här i Fristad M-kyrka. Vi var dryga 20 pers. Jätteroligt att träffa Joseph Nsumbu igen! Han blev omvald som ordf och vi fick höra om det goda samarbetet med MSG

Kommentarer inaktiverade.