Till Kimpese

Bro i Matadi

Clement Nyambudi följde med oss från Nsanda till Matadi i går. Tillsammans samtalade vi igårkväll om åtgärder och utveckling i Nsanda-projektet. Han reste tillbaka till Nsanda efter frukosten för att genomföra planerade arbeten. Förmiddagen ägnade jag åt att skriva ut alla avtal och betalplaner till Januari 11-gruppen.  Alla överenskommelser dokumenteras och undertecknas.

Samuel Nkailu och Muditu kom för att såga farväl. Vi samtalade om Ungdomens Hus. För Samuel känns det angeläget att yngre krafter tar över. De berättade också att de vill starta utbildning av entreprenörer i egen regi. Vi tycker det är en bra idé och vill stötta dem med material. Samuel har översatt vårt material till monokutuba och Yapeco har det för genomgång. Muditu berättade om att hans odlingar går bra. Torkan har i liten omfattning påverkat hans odlingar.

Yapeco, Julienne och Bernt åkte ner till Ecobank för att ordna formaliteterna i vårt nyöppnade konto. Vi får också vårt konto anslutet till internet. Nödvändigt för att ha god kontroll på transaktionerna.

Kl 15 lämnade vi Matadi med sikte på Kimpese och tre timmar senare var vi framme och tog in hos pensionerade paret  Nganga och Nsiku. De var inte hemma när vi kom, men de hade lämnat nyckeln till en granne. Hon satt vid porten, öppnade porten och gav oss nyckeln. När vi installerat oss kom värdparet hem. Vår plan var att Julienne inte skulle följa oss till Kimpese, hon ville åka ut till Nsanda när vi reste till Kimpese. Värdparet var lite oroliga för att de inte lagade mat som vi tyckte om, så Nsiku ringde Julienne igår och bad att hon skulle följa med. De skulle stå för biljetten tillbaka till Nsanda. Här har vi mött en storslagen gästvänlighet, så fort vi kommer till Kimpese vill de att vi ska bo hos dem. I gengäld hjälper vi Nganga att få en bra bankkontakt som vi hoppas ska bli till hjälp att bygga färdigt sitt hotell.

När jag skriver de här raderna presenterar Bernt en budget som han har skissat på för Nganga på hans hotell. En budget är alltid bra att ha på ett projekt. Vi hoppas att Bernt fått fram realistiska siffror. Detta poängterar vi starkt för våra entreprenörer att siffrorna ska vara realistiska. Vi hoppas att han lever som han lär.

2 svar på ”Till Kimpese

 1. Hej! Det är fantastiskt roligt att läsa era rapporter och se bilderna! Tack för detta! Jag läser varje dag.

  Bernt: Matthieu vill be dig om en tjänst. Hans lilla dotter Ulla har fått malaria. Men Maman Bebina har inga pengar att köpa medicin för. Matthieu undrar om du, när ni kommer till Kinshasa, kan ge henne 1000 SEK från honom
  (Yapeco kan nog förmedla) som Matthieu sätter in på ditt konto här i Sverige. Är det möjligt? Men du måste ge oss kontonumret, för det jag fick förut fungerar inte, sa Bertil (och dessutom har jag slängt den lappen).
  Matthieu är jättetacksam om detta kan fungera. Han är så orolig för sin familj.

  Ha det bra under de dagar ni har kvar! Jag avundas er!

  Hälsningar, Ulla

 2. Vi tycker också att det är jätteintressant att läsa dina rapporter och se bilderna! Vi läser också varje dag och följer er i tankarna. Vi förstår att ni nu är på väg tillbaka upp mot Kin och hemåt.
  välkomna hem igen

Kommentarer inaktiverade.